Novica

SEIKO 5 SPORTS AUTOMATIC SRPK 55TH ANNIVERSARY SKX

Za praznovanje 55. obletnice kolekcije Seiko 5 Sports Automatic je Seiko napovedal štiri nove dodatke k svoji moderni zbirki Seiko 5. Prva je omejena izdaja, ki poustvari originalno uro Seiko 5 Sports, medtem ko se nova trojica neomejenih ur poklanja kolekciji Seiko 5 Sports iz leta 1969.

Začnimo z omejeno izdajo-limited edition. Za ta model SRPK17  se je Seiko poklonil obliki ohišja, zapestnici in okvirju originalne Seiko 5 Sports iz leta 1968.

 

Seiko 5 Sports limited edition

Originalni Seiko 5 Sports iz leta 1968 poleg omejene serije SPRK17.

 

To pomeni, da to ni sodobno ohišje Seiko 5 Sports, ki smo ga pričakovali po ponovni predstavitvi linije modelov leta 2019. Vendar se starinski detajli ne ustavijo pri tem: Seiko uporablja tudi originalni logotip Seiko 5 ob 12. uri na številčnici in besedna oznaka “Sports” se pojavi na 6. uri. Samo ohišje v obliki črke C je manjše od standardnega sodobnega modela Seiko 5 Sports, meri 39,5 mm v premeru in 12,5 mm v debelino – s kratkim ušesom do ušesa ohišja, ki ga navdihuje vintage (natančne mere niso navedene), bi se moralo nositi precej dobro na zapestju. Po navedbah Seika bo SRPK17 izdelan v omejeni izdaji 15.555 primerkov, na voljo pri izbranih prodajalcih od julija 2023

TRIJE POKLONI 1969: SRPK09, SRPK11, SRPK13

Seiko 5 Sports iz leta 1968 je z leti ustvaril nešteto modelov. Morda najbolj ikonična med njimi je bila SKX, Seikova linija neprebojnih potapljaških ur po ugodnih cenah, ki se zdaj pojavlja v na novo prestrukturirani zbirki znamke v segmentu SKX Sports Style. Čeprav trije modeli povzemajo živahne barvne sheme modelov Seiko 5 Sports iz leta 1969, so nameščeni v legendarnem ohišju SKX s krono in ščitniki ob 4. uri ter enosmerno vrtljivim okvirjem. 100 m vodoodporno ohišje meri 42,5 mm, ima debelino 13,4 mm, ima prozorno hrbtno stran ohišja za ogled Seikovega avtomatskega kalibra 4R36 in je opremljeno z zapestnico s tremi členi iz nerjavečega jekla.

Poleg očitnih barvnih različic na številčnici imajo vsi trije modeli različne okvirje in prirobnice. Najbolj zadržan model je SEIKO SRPK09 RALLY DIVER s srebrno številčnico v kombinaciji s črno-srebrnim enosmerno vrtljivim okvirjem.

Najglasnejši model je oranžni SEIKO SRPK11 DOUBLE HURRICANE s črnim okvirjem, dvobarvnim oranžno-črnim robom in debelim črnim pasom, ki prečka številčnico od 3 do 9 ure. Vsi trije imajo enake pravokotne aplicirane ure in kazalce z Lumibrite, oranžni osrednji sekundni kazalec, veliko zaslonko za dan/datum na 3. uri s črnim ozadjem in modrim napisom Automatic.

SRPK13 je poklon starodobnemu modelu Seiko 5 “REGATTA.” Tako kot drugi se opira na obliko okvirja in številčnice originala, vendar v sodobnem ohišju v slogu SKX. To je lep poklon, vendar so barve starodobne Regatta le polovica zabave: prišle so tudi v teh čudnih, kvadratastih ohišjih, ki so jo resnično ločile.

Ko je Seiko napovedal novo kolekcijo Seiko 5 Sports za praznovanje 55. obletnice linije modelov, je bilo lepo presenečenje videti novo ohišje, zvesto originalu, v omejeni izdaji, kot tudi trio močnih barvnih tonov. reinterpretacije izvirnikov iz leta 1969. Od svoje uvedbe leta 2019 je sodobna linija Seiko 5 Sports prišla do izraza z najrazličnejšimi barvami in kombinacijami. Čeprav še nismo videli takšne raznolikosti, kot jo obožujejo navdušenci pri starodobnih modelih Seiko in SKX, so te štiri nove reference vredni dodatki k sodobni zbirki Seiko 5 Sports.